Само на няколко километра от кипърската столица Никозия е разположен огромният

...
Само на няколко километра от кипърската столица Никозия е разположен огромният
Коментари Харесай

Кипър: Мръсен бизнес на гърба на най-бедните

Само на няколко километра от кипърската столица Никозия е ситуиран големият бежански лагер " Пурнара ". Той бе открит преди четири години и тогава беше предвиден за към 1000 души. Но още в края на предходната година хората там са били двойно повече, както осведоми Европейската комисия.

Бежанците в лагера, настанени начесто в контейнери, са най-вече от Африка и от арабските страни. Достъпът е вероятен единствено с авансово обезпечено позволение и с компаньон от администрацията, споделя кореспондентът на АРД Маркус Рош. Макар че ситуацията в последните месеци се е подобрило, събитията към момента са ужасяващи. Никой в лагера не желае да бъде показан. Имена не трябва да се посочват.

Най-безопасният път към Европейски Съюз?

В последна сметка една млада двойка се съгласява да приказва пред АРД. Те пристигнали от Пакистан в Турция, там си обезпечили студентска виза за Северен Кипър и единствено след няколко дни избягали в гръцката част от острова, където поискали леговище.

Те споделят, че съществува голяма мрежа от каналджии, в съвсем всеки град в северната част на острова. Контактите се откриват елементарно, описват двамата пред немската обществено-правна медия. Оттам нататък бягството през така наречен зелена граница може да се провежда във всеки миг против няколкостотин евро.

Зелена граница разделя Кипър на две елементи. Който успее да я премине в южната част, към този момент е в Европейски Съюз - мечтаната цел на доста бежанци. И въпреки Република Кипър да не е в Шенгенското пространство, мнозина виждат в страната трамплин към Германия, Франция или Италия.

За хората от Африка или Азия това е най-лесният, на ниска цена и безвреден път към Европейски Съюз, споделя в изявление за " Франкфуртер Рундшау "  експертът по миграцията Гералд Кнаус. Островът е " пресечна точка на едно ново неповторимо миграционно придвижване ".

" Мръсен бизнес на гърба на най-бедните "

Професор Никос Тримиклинотис от университета в Никозия от години се занимава с проблемите, свързани с миграцията. Пред АРД Тримиклинотис споделя, че броят на бежанците от северната част на острова е доста висок, тъкмо както и облагата на каналджиите. По неговите думи това " замърсен бизнес на гърба на най-бедните ".

И в този момент, тъй като доста други бежански направления са блокирани, цената пораства от ден на ден. Професорът насочва вниманието и към администрацията в турската част на острова - тя не правела задоволително, с цел да попречи на бизнеса на каналджиите, не им пречела да минават границата с клиентите си.

Често бежанският лагер " Пурнара " е претъпкан, стига се и до конфликти.Снимка: Petros Karadjias/AP/picture alliance

75 % от бежанците идват от турската част на острова по суша, показва професор Тримиклинотис. Малцина избират рисковия път по море. В процентно изражение дребната островна република с към 920 000 поданици има най-големия брой подадени претенции за даване на леговище в Европейски Съюз.

Мними студенти, които минават границата благодарение на каналджии

Никос Тримиклинотис изяснява пред АРД как функционира схемата зад всичко това: В турската част на острова има доста университети. Една четвърт от 400-те хиляди поданици са студенти. Таксите за университетите са относително ниски. Когато един път се запишат в университет, мигрантите - в множеството от случаите през Истанбул - идват в северната част на острова. Но остават там единствено няколко дни - защото незабавно след идването стартира търсенето на способи за прекосяване в република Кипър.

Именно в този миг в играта влизат каналджиите. Целият пакет услуги се обезпечава против 500 евро - планиране, прекосяване и подаване на искане за даване на леговище. И без значение до каква степен се управлява границата в съответния миг, тя е пропусклива, показва професорът пред АРД. Тъй като Турция не признава Република Кипър за страна, директните договаряния по този въпроса са невъзможни. И до момента в който разделянето на острова продължава, вратата към Европейски Съюз остава отворена.

Кипърската полиция разруши през юни следващата мрежа каналджии, които са продавали подправени документи за престояване на мигранти.14 членове на бандата били арестувани, само че съгласно Тримиклинотис това е капка в морето - каналджиите бързо се организирали още веднъж. Без политическо решение няма да стане нищо. Такова обаче не се обрисува.

Голямата цел е континентална Европа

Много малко от бежанците желаят да останат в Кипър. Пакистанската двойка от бежанския лагер " Пурнара "  също желае да замине - най-много за Франция или за Германия.

Те са вложили 2500 евро и сполучливо са минали границата с помощта на каналджиите. Сега се надяват, че скоро ще могат да изоставен лагера. Забелязват обаче, че отношението към бежанците на острова става все по-враждебно. Само преди няколко седмици в Лимасол на южния бряг се стигна до дясноекстремистки изстъпления против мигранти. И въпреки да е мъчно, " би трябвало да издържиш, в случай че искаш сигурност ", споделя дамата от Пакистан пред АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР